Rastinmääritteet rakentuvat kahdeksasta sarekkeesta (A-H), joista viittä (C-G) on mahdollista käyttää rastikohteen kuvailuun. Suunnistuksen lajisääntöjen mukaan "rastinmääritteet tulee muodostaa niin lyhyiksi ja yksinkertaisiksi kuin rastin paikallistamiseksi on tarpeellista." Tarkkuussuunnistuksessa riittävä tietosisältö löytyy tavallisesti sarakkeista D ja G, jotka määrittelevät rastikohteen ja rastilipun sijainnin.
Rastinmääritteitä oppii todennäköisesti ymmärtämään niitä lukemalla - pitää siis kehittää harjoitus jossa toistojen määrä maksimoituu. Tällä viikolla kokeilin seuraavaa: piirsin auki sarakkeiden D ja G mahdolliset symbolit ja pohjoisnuolen, sekoitin sarakkeiden symbolit omiksi pinoikseen ja aloin harjoitella. Käytännössä nostan pinoista D ja G päällimmäisen kortin, arvon pohjoisnuolen suunnan ja visualisoin mielessäni, minkälaiseen symboliin rastinmäärite viittaa ja millä puolen kohdetta rastilipun tulisi sijaita. Vaihtamalla pohjoisen suuntaa 5-6 tehtävän välein harjoitukseen saa sopivaa vaihtelua.
Harjoituksessa on vielä kehitettävää, sillä perinteisesti kaikki sarakkeiden D ja G symbolit eivät ole yhteensopivia - toisaalta liekö mahdottomien symbolikombinaatioiden harjoittelusta haittaakaan? Ongelmasta pääsisi lajittelemalla rastikohden-symbolit piste-, viiva- ja aluekohteisiin ja sarakkeen G symbolit näihin sopiviksi, toistaikseksi en ole nähnyt tätä tarpeelliseksi. Avoimeksi jää kysymys miten saisin harjoitteluun liitettyä kartanluvun?
Otit esille minulle tärkeän(!) asian, joka meinasi mennä huomaamatta ohi. Rastinmääritteiden merkitys on vähentynyt, muttei kokonaan hävinnyt rastiympyrän keskipisteen korostuessa. Ei niitä voi kuitenkaan kokonaan poistaa, sillä ilman niitä moni rastipiste jäisi käyttämättä esim pistekohteilla.
VastaaPoistaEniten minua on arveluttanut se, että TrailO:ssa on käytetty rastinmääritteitä ohjekirjasen vastaisesti. Tilanne on nyt jo parempi, sillä teknisissä ohjeissa näitä eri tapoja on selvitetty ja perusteltu!
Toisaalta Rastinmääritevihkosessa on valitettavasti ainoa ja samalla "väärä" esimerkki "kukkulan sivu", jonka käytön tekniset ohjeet Brian Parkerin toimesta selvästi kieltää.
Teknisten ohjeiden mukaan voidaan nykyään päästä jo pitkälle, mutta kaipaan edelleen esim TrailO:ta koskevaa lukua tai liitettä rastinmääriteohjeisiin. Palaan ehkä vielä asiaan käytännön esimerkein! (Kari M)